Skip to content

16 November, 2011

1

Els partits debaten sobre immigració a Manresa

La llei d’estrangeria, l’empadronament o el dret a vot  van ser alguns dels temes que van centrar la taula rodona sobre immigració organitzada per la Plataforma Ciutadana Tots Fem Bages. El debat va tenir la participació de Brahim Yaabed (CiU), Joan Canongia (PSC), Albert Marañón (ICV) i Carme Beltran (ERC). També es va donar la paraula a les entitats que integren la plataforma que van poder adreçar les seves preguntes als representants de les diferents formacions polítiques.

Sobre la llei d’estrangeria els candidats van coincidir en assenyalar que la reforma de la llei ha endurit les polítiques de reagrupament familiar. En aquest tema ICV va ser la formació més contundent i va recordar que una de les propostes de la formació és que es tanquin de forma ‘immediata’ els centres d’internament d’estrangers que, segons Albert Marañón, ‘priven les persones de les seves llibertats’.

L’empadronament és per a ICV ‘imprescindible’ per acreditar el temps d’estada en un país. CiU va anar més enllà i va dir que la immigració ‘s’hauria de repartir’. Brahim Yaabed va posar com a exemple el cas de Salt i va explicar que ‘no pot ser que alguns llocs se saturin d’immigrants’. Per això, va reclamar una ‘gestió de l’empadronament i que els nouvinguts es reparteixin’.

Sobre el dret a vot, ICV va remarcar que aquest hauria de ser ‘extensible’ a qualsevol persona i va explicar que la seva formació proposa que s’acreditin almenys 3 anys de residència. Tant ICV com ERC van defensar que, si cal, ‘s’hauria de fer una modificació de la Constitució’. El PSC va explicar que el dret a vot s’ha de fer a partir d’acords de reciprocitat amb altres països i CiU va ser reticent en atorgar el dret a vot en el sentit que això podria comportar cert recel amb la població  autòctona.

Els partits també van remarcar que cal combatre els discursos racistes. Però només ICV i ERC hi van aportar propostes concretes que, segons les dues formacions, passen per fer un ‘front comú’ al Congrés dels Diputats i per vetllar per la gestió de la informació que fan els mitjans de comunicació públics de la immigració.

Les formacions també van subratllar que s’haurien de castigar les conductes xenòfobes de determinats partits. ICV va aprofitar per recordar que en l’actual campanya encara hi ha partits que ‘tiben de tòpics per arribar a un cert electorat’ en referència a les afirmacions de Josep Antoni Duran i Lleida que va alertar que la presència de nouvinguts a les escoles va baixar el nivell escolar. CiU va afegir que el líder de PxC, Josep Anglada, ‘sha aprofitat de la situació social per fer-se un lloc en la política’.

Aquest seguit d’afirmacions i propostes deixen, però, molts interrogants i algunes confirmacions sobre quina postura tenen els partits polítics assistents a la taula rodona .

El representant del Partit Socialista, fidel al ‘gir’ que ja fa un temps ve donant el seu partit, va defensar la llei d’estrangeria com una llei funcional, incloent a aquesta funcionalitat el paper que juguen els centres d’internament d’estrangers. La defensa d’aquesta abusiva i discriminatòria llei acaba de confirmar aquest gir que tant s’ha esmentat del socialisme català i espanyol. Les normatives sobre immigració són un tema poc conegut per part de la població, però en qualsevol cas els qui coneixem el tema sabem que defensar una llei d’estrangeria com aquesta i sobretot l’aplicació que se n’està fent, és inconcebible.

El representant de CiU va mostrar que la incomoditat d’aquesta temàtica sotmet a la formació a profundes contradiccions internes: abordar el tema seriosament o esprémer de forma electoral les oportunitats que pot donar. L’exposició del representant de CiU (tot i que el públic assistent no era l’adequat), va deixar veure aquest costat electoralista. Afirmacions de duresa i una sèrie de propostes inaplicables que només pretenen demostrar tenir sota control una situació social suposadament caòtica (les paraules preferides van ser Salt i ‘bonisme’ en sentit pejoratiu).

Quant al representant d’ICV, certament va arribar amb un discurs més treballat, en la línia correcta d’identificar els problemes que puguin sorgir de la immigració, als que sorgeixen de la desigualtat social.

La representant d’ERC es va disculpar prèviament davant el desconeixement de la temàtica. Per aquest motiu, tan sols vam poder escoltar algunes generalitats en la línia de millora dels drets de les persones immigrades. Potser s’evidencia el poc interès que desperta una qüestió que pot restar vots a aquells que aborden el tema en profunditat.

Llegeix més de Actualitat

Comparteix les teves opinions, deixa un comentari.

(obligatori)
(obligatori)

Note: Està permés HTML. El teu email mai serà publicat.

Subscriu'te als comentaris

*
Demostra que no ets un robot i escriu la paraula de seguretat.
Anti-spam image