Skip to content

24 November, 2011

Nadia Ghulam i la lluita per a la llibertat

 Esfereïdor i un exemple de lluita per a la seva llibertat. Així va ser el testimoni de Nadia Ghulam que ahir va presentar a Manresa ‘El secret del meu turbant’. Amb només vuit anys la Nadia va patir greus ferides a causa d’una bomba i quan es va instaurar el règim talibà a l’Afganistan va decidir fer-se passar per home per poder portar un sou a casa. Una història que encarna una autèntica llluita per a la dignitat i que va omplir el Centre Cultural del Casino de Manresa, on es va fer l’acte.

‘Necessitava un tros de pa i mantenir la família’, explica la Nadia. Per això va decidir convertir-se en un home. I ho va ser entre els 11 i els 16 anys.  Durant aquest temps la Nadia va prendre la identitat de Zelmai, el seu germà gran que va ser assessinat durant la guerra civil. ‘Una experiència que m’acompanyarà durant tota la vida’, diu convençuda.

La Nadia va parlar de la situació al seu país i de com hi viuen les dones. ‘La dona afganesa viu tancada a la presó de casa seva. Pot ser feliç cuidant la família i netejant la casa’. La jove explica que això es deu al fet que les dones no tenen cap tipus de formació i que, per tant, no saben que tenen uns drets. ‘Accepten que han d’estar a casa i ja està’.

A l’Afganistan un 60% de les dones són analfabetes mentre que el 40% restant es troben en una situació que no poden manar, va explicar la Nadia que va recordar que al Parlament del seu país hi ha dones ‘però que no manen. Hi són de forma simbòlica’.

L’acte s’inclou en el programa del Dia Internacional contra la violència de gènere i va ser organitzat per Bages per a tothom, ICV, CCOO i el Grup de Cooperació i drets humans de la Creu Roja.

Comparteix les teves opinions, deixa un comentari.

(obligatori)
(obligatori)

Note: Està permés HTML. El teu email mai serà publicat.

Subscriu'te als comentaris

*
Demostra que no ets un robot i escriu la paraula de seguretat.
Anti-spam image